Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πως να φτιάξετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Πολλοί από εσάς θα ετοιμάζεστε, αύριο Πρωτομαγιά, για να εξορμήσετε στη φύση και να φτιάξετε το πατροπαράδοτο πρωτομαγιάτικο στεφάνι.


Για να κατασκευάσουμε το ανοιξιάτικο στεφάνι με φρέσκα λουλούδια και άνθη, όπως επιτάσσει άλλωστε το έθιμο του τόπου μας, θα χρειαστούμε ένα κλαδί από λυγαριά ή αγιόκλημα ή αγράμπελη περίπου 70 πόντους, ένα λεπτό σύρμα 15 πόντους, κλωστή και μια πένσα. Επίσης χρειαζόμαστε Φρεσκοκομμένα λουλούδια και άνθη. (Στη φωτογραφία η κληματίδα ή αγράμπελη)

(1) Πιάνουμε τις δυο άκρες του κλαδιού ή των κλαδιών που χρησιμοποιούμε ως βάση και σχηματίζοντας κύκλο τις ενώνουμε. Κρατώντας τις άκρες ενωμένες περνάμε το σύρμα γύρω τους και με την πένσα το στρίβουμε μέχρι να ενωθούν σφιχτά οι άκρες,αφού κόψουμε το σύρμα που περισσεύει.

(2) παίρνουμε τα λουλούδια που έχουμε επιλέξει και αφού κόψουμε τα κοτσάνια τους (αφήνουμε 7 πόντους) για να μπορούμε να τα δέσουμε πάνω
στο στεφάνι που έχουμε ετοιμάσει, βάζουμε τα λουλούδια το ένα δίπλα στο άλλο. Παράλληλα περνάμε γύρω τους την κλωστή και την τραβάμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα λουλούδια μας είναι κάλα δεμένα, ενώ συνεχίζουμε μέχρι να καλύψουμε όλο το στεφάνι. [Για ευκολία καλύψτε μόνο την μπροστινή μεριά του στεφανιού με λουλούδια]

Επίσης, για να κάνουμε το στεφάνι πιο πλούσιο και όμορφο, μπορούμε να βάλουμε φύλλα ανάμεσα στα λουλούδια και για να γίνει πιο μοντέρνο να  δέσουμε έναν όμορφο φιόγκο.     
            
Στα στεφάνια χρησιμοποιούμε συνήθως λουλούδια και φυτά που ο λαός μας τα έχει συνδέσει με την καλή τύχη, ευφορία, ειρήνη και ευτυχία. Μερικά από αυτά είναι ο πάλιουρας για να μην σας πιάνει μάτι, η μαργαρίτα που συμβολίζει την αθωότητα και την ευγένεια και η παπαρούνα που θεωρείται σύμβολο της μνήμης. Επίσης ως αποξηραμένα χρησιμοποιούνται το ρόδι, το στάχυ, το σκόρδο και φυσικά το κλαδί ελιάς.  

Αν θέλετε ένα στεφάνι που θα σας μείνει, για να διακοσμήσετε τόσο τους εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, δείτε ορισμένα που έχω ετοιμάσει στο http://www.jasmineart.gr

Καλή Πρωτομαγιά!

Αν θέλετε, στείλτε μήνυμα [σχόλιο] που περάσατε ή θα περάσετε την Πρωτομαγιά.  

2 σχόλια:

  1. Πρωτομαγιά στη Πάρνηθα! Πολύ ωραίο και επίκαιρο το άρθρο σου Γιασεμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το άρθρο σου! Εγώ Πρωτομαγιά πέρασα σε ένα χωριό της λίμνης Πλαστήρα! Δυστυχώς δεν είχα προμηθευτεί με κλωστή και τα λουλούδια μου τα έδεσα με χορτάρι!!! Καλή υπόλοιπη εβδομάδα να έχεις.. και καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καταχωρίστε το σχόλιο σας